Om vin

Våra viner kommer från små och medelstora gårdar runt om i Piemonte, regionen vid foten av Alperna i Italiens nordvästra hörn. Flertalet av dem ligger i Monferrato distriktet med centralorter som Asti och Nizza Monferrato. Området fick sin officiella status som DOC, (Denominazione di Origine 1994). Vår ambition är att presentera viner som du sällan eller aldrig kommer i kontakt med vanligtvis. Vi vill göra det möjligt för dig att ta del av områdets rikedom av viner.

DOC – Denominazione di Origine Controllata. Detta är den näst högsta klassen och skapades 1963 efter franskt mönster. DOC-klassningen reglerar maximalt antal skördar från varje vingård, tillåtna druvsorter, lägsta alkoholnivå, lagringstid samt geografiskt ursprung.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG är den högste kvalitetsnivån i Italien. I tillägg till alla DOC-kriterier, är vinet buteljerat i regionen och vinet har gått igenom en smakkontroll (=Garantita), En panel av oberoende vinprovare garanterar kvaliteten på vinet. DOCG infördes 1980. DOCG viner är förseglade med ett testnummer som finns på förseglingen. För att ett vin ska uppnå DOCG måste det ha varit ett DOC-vin i minst 5 år.

Superiore: Är ett vin som lagrats 6 månader på ekfat och därefter 12-18 måander på flaska.
Nizza: Barbera d'Asti Superiore “Nizza”. Det är en ny D.O.C (Controlled Denomination of Origin) som har sitt ursprung från skörden 2000. Klassningen har ett mycket restriktivt regelverk och återfinns i endast 18 kommuner med en produktion på maximalt 49 hektoliter per hektar. Vinet måste ha lagrats minst 18 månader samt ha minst 12,5 % alkoholholhalt. Nizza är vingårdens flaggskepp.

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med Smaken av Piemonte? Välkommen att skicka din fråga eller meddelande till oss!


Smaken av Piemonte AB

Adress:
Klangfärgs gatan 11 a, 426 52 Västra Frölunda

Kontakta oss

Telefon: 0707 896 641
E-post: info@smakenavpiemonte.se

Social media

Välkommen till Smaken av Piemonte

För att besöka denna sidan måste du vara över 25 år. Du kan bekräfta din ålder genom att klicka på knappen nedan.

Ja, jag är 25 år eller äldre. Ta mig vidare till sidan!